Islam - putvjernika.com

 • Bez iskrenog traženja pomoći od Allaha muslimani neće dobiti pomoć niti pobjedu na Zemlji
  Bez iskrenog traženja pomoći od Gospodara određena generacija neće dobiti pomoć niti pobjedu na Zemlji.The post Bez iskrenog traženja pomoći od Allaha muslimani neće dobiti pomoć niti pobjedu na Zemlji appeared first on Put vjernika.
  - 3 days ago 2 Aug 20, 8:10pm -
 • Zašto bogati griješnici žive ugodno, a bogobojazni vjernici bijedno?
  Ako je čovjek ustrajan u griješenju, a blagodati mu traju i izobilje je kontinuirano, onda je to istidradž, iskušenje koje mu Allah, subhanehu ve te’ala, daje da bi mu kazna bila teža i odgovornost veća.The post Zašto bogati griješnici žive ugodno, a bogobojazni vjernici bijedno? appeared first on Put vjernika.
  - 4 days ago 1 Aug 20, 9:40am -
 • Sa Poslanikom na Bajram: Kako postupati u danima Bajrama
  Bajram-namaz je propisan prve godine po Hidžri i on spada u pritvrđene sunnete koje je uvijek obavljao Resulullah, sallallahu ‘alejhi ve sellem, te naredio ljudima i ženama da i oni iziđu na bajram-namaz i da ožive ibadete i propise Bajrama u skladu sa postupcima Resulullaha, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Zbog velike važnosti poznavanja tih propisa […]The post Sa Poslanikom na Bajram: Kako postupati u danima Bajrama appeared first on Put vjernika.
  - 6 days ago 30 Jul 20, 7:01pm -
 • Propis kada su džuma i bajram-namaz u istom danu
  U vjerodostojnoj predaji u kojoj se navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi we selem, kazao: “Svakom muslimanu je stroga dužnost klanjati džumu-namaz u džematu osim četverice: roba, žene, malodobnika i bolesnika.” (Buharija i Muslim) Prema tome, ove četiri skupine nisu dužne klanjati džumu-namaz, dok je to ostalim muslimanima obligatna dužnost, osim uz vjerski adekvatan razlog. […]The post Propis kada su džuma i bajram-namaz u istom danu appeared first on Put vjernika.
  - 6 days ago 30 Jul 20, 4:09pm -
 • Post na dan Arafata (uoči Kurban-bajrama)
  Post dana Arefata (dan prije Kurban bajrama), za one koji nisu na hadžu, je jedno od najvrjednijih dijela koje čovjek može uraditi. O vrijednosti posta ovog dana govori i hadis kojeg prenosi Ebu Katada, radijaAllahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, bio upitan o postu na dan Arafata, pa je rekao: ”On briše […]The post Post na dan Arafata (uoči Kurban-bajrama) appeared first on Put vjernika.
  - 8 days ago 28 Jul 20, 6:05pm -
 • Kroz historiju hadž je otkazivan 40 puta
  Prema navodima Fondacije "Kralj Abdulaziz za istraživanja i arhiviranje", hadž nije obavljen 40 puta, uslijed vojno-političkih sukoba, ali i mnoštva pandemija.The post Kroz historiju hadž je otkazivan 40 puta appeared first on Put vjernika.
  - 10 days ago 26 Jul 20, 2:16pm -
 • Lav Tolstoj: Kad bi čovjek imao pravo izbora, svaki razuman pravoslavac prihvatio bi islam
  Bio je ruski književnik i mislilac, jedan od najvećih svjetskih romanopisaca. “Tolstoj je bio zagovornik slobodnjačkog hrišćanskog anarhizma koji se, po njegovim riječima, temeljio na onome što je rekao Isus Hrist umjesto na crkvenim naukama, stoga je i poricao Isusovo božanstvo i uskrsnuće.“[1] Ruska Pravoslavna crkva 1901. godine objavila je Tolstojevo crkveno ekskomuniciranje kao bezbožnika. […]The post Lav Tolstoj: Kad bi čovjek imao pravo izbora, svaki razuman pravoslavac prihvatio bi islam appeared first on Put vjernika.
  - 10 days ago 26 Jul 20, 1:56pm -
 • Kršćanstvo i muslimansko osvajanje Španije
  U historiji islama, malo je  ratova koji su bili toliko odlučujući i uticajnikao što je bilo muslimansko osvajanje Iberijskog poluotoka 710-tih godina. Jedna mala grupa muslimanske vojske stigla je na južne obale Iberije 711. godine i 720. godine je skoro cijeli poluotok već bio pod kontrolom muslimana. Pojedini ovo bilježe kao imperijalističko i agresivno muslimansko […]The post Kršćanstvo i muslimansko osvajanje Španije appeared first on Put vjernika.
  - 11 days ago 25 Jul 20, 6:53pm -
 • Nagrada za strpljivost
  Onoga ko se bude trudio da ne traži od ljudi, Allah će pomoći da ne traži od ljudi,The post Nagrada za strpljivost appeared first on Put vjernika.
  - 12 days ago 24 Jul 20, 8:46pm -
 • Skromnost kao neodvojiva odlika pobjedonosne skupine
  Skromnost znači da čovjek uguši svoju želju i naklonost prema ovom svijetu, da se otuđi od njega.The post Skromnost kao neodvojiva odlika pobjedonosne skupine appeared first on Put vjernika.
  - 13 days ago 23 Jul 20, 5:32pm -

menhedz.com

 • novoZnaš li šta znači plemenitost?
  Plemenitost je karakterna osobina pod koju potpadaju mnoge vrline, razne vrste dobra i čestitosti, pa se tako za onog ko uradi nešto pohvalno kaže da je plemenit, ko pređe preko nečije greške naziva se plemenitim, ko savlada svoju srdžbu plemenit je i ko je pažljiv prema komšiji plemenit je.The post Znaš li šta znači plemenitost? appeared first on Menhedž.
  - 26 mins ago 5 Aug 20, 4:47pm -
 • Udaljavanje od beskorisnog govora
  Ako se može nešto reći jednom riječju, a izreknu se dvije, onda je ona druga beskorisna.The post Udaljavanje od beskorisnog govora appeared first on Menhedž.
  - 1 day ago 4 Aug 20, 5:00pm -
 • O vrijednosti šutnje
  Čovjek ne progovori ijednu riječ, a da uz njega nije melek koji piše i broji njegove riječi, pa ili u njegovu korist ili protiv njega, jer on mu je stalna pratnja i vodi računa o njemu.The post O vrijednosti šutnje appeared first on Menhedž.
  - 2 days ago 3 Aug 20, 5:44pm -
 • Znaš li šta je emanet?
  Emanet ima veliko mjesto u islamu, i on je pohvalna moralna osobina kojom treba da se okiti musliman, jer Uzvišeni kaže: I oni koji povjerene im emanete budu čuvali i obaveze svoje ispunjavali.1The post Znaš li šta je emanet? appeared first on Menhedž.
  - 3 days ago 2 Aug 20, 4:46pm -
 • Osman b. Affan, radijAllahu anhu, treći halifa, zun-nurejn
  Osman, radijAllahu anhu, je bio jako omiljen. On potiče iz najplemenitijeg roda. Bio je najbolji i najbogatiji trgovac. Svi su ga cijenili, voljeli i poštovali.The post Osman b. Affan, radijAllahu anhu, treći halifa, zun-nurejn appeared first on Menhedž.
  - 4 days ago 1 Aug 20, 7:59pm -
 • Značenje riječi „la ilahe illallah“
  Prvi dio šehadeta “la ilahe illallah” znači: “nema istinskog boga osim Allaha”, odnosno čvrsto sam ubijeđen/a svojim srcem, bez imalo sumnje, i to potvrđujem svojim jezikom, i to dokazujem svojim djelima, da nema božanstva koje zaslužuje da se obožava i da mu se robuje osim Allah Uzvišeni.The post Značenje riječi „la ilahe illallah“ appeared first on Menhedž.
  - 5 days ago 31 Jul 20, 2:29pm -
 • Bajram u društvu sa Poslanikom
  Kako postupati za vrijeme BajramaThe post Bajram u društvu sa Poslanikom appeared first on Menhedž.
  - 6 days ago 30 Jul 20, 2:48pm -
 • Pčela kao primjer vjernicima
  “Primjer vjernika je kao primjer pčele! Jede ono što je čisto (dobro, halal), proizvodi ono što je čisto, i stane (na grančicu) pa niti je slomi niti je uništi.” (Hadis hasen, Sahihu Džami'a 5847, Albani)The post Pčela kao primjer vjernicima appeared first on Menhedž.
  - 7 days ago 29 Jul 20, 5:30pm -
 • Služenje mužu
  “Nema razilaženja među učenjacima da je ženi dozvoljeno da služi svome mužu u kući, svejedno bila od onih koje služe samu sebe ili ne bila, ali su se razišli oko obaveznosti ovog služenja:The post Služenje mužu appeared first on Menhedž.
  - 8 days ago 28 Jul 20, 6:01pm -
 • Meleki mole za vjernike, a proklinju nevjernike
  Meleki mole za vjernike, a proklinju nevjernikeThe post Meleki mole za vjernike, a proklinju nevjernike appeared first on Menhedž.
  - 9 days ago 27 Jul 20, 6:59pm -

menhedz.com - Kur'an

 • Šejh Jusuf Barčić: Kritika muslimanima zbog ostavljanja učenja Kur'ana
  Kratak govor šejha Jusufa Barčića, rahimehullah, potsticajna kritika mladićima s bradom i svim drugim muslimanima zbog ostavljanja učenja Kur'ana, pogotovo u jutarnje vrijeme. (Dnevni podsjetnik)The post Šejh Jusuf Barčić: Kritika muslimanima zbog ostavljanja učenja Kur'ana appeared first on Menhedž.
  - 16 days ago 20 Jul 20, 12:51pm -
 • Stanka uz suru Et-Tekasur (Zgrtanje imovine)
  „Rekli su učenjaci: ko želi izliječenja svoga srca i da ga okuje u pokornosti njegovom Gospodaru treba da poveća spominjanje rušitelja strasti, rastavljača od društva, pretvaraoca jetima i siročeta (tj. smrt), i da često posmatra ljude na samrti, i posjećuje mezarje muslimana.The post Stanka uz suru Et-Tekasur (Zgrtanje imovine) appeared first on Menhedž.
  - 32 days ago 4 Jul 20, 8:19pm -
 • Kome će na Sudnjem danu pripasti dva Dženneta?
  Kaže Uzvišeni Alah: „A onome ko se bude bojao stajanja pred svojim Gospodarom pripast će dva perivoja“ (Er-Rahman, 46.) Imam Ibn Kesir je rekao sljedeće: ‘(Što se tiče) riječi Uzvišenog: („A onome ko se bude bojao stajanja pred svojim Gospodarom pripast će dva privoja“) – ovaj ajet spada u uopćene ajete, kako kažu Ibn Abbas […]The post Kome će na Sudnjem danu pripasti dva Dženneta? appeared first on Menhedž.
  - 51 days ago 15 Jun 20, 2:34pm -
 • Preporuke za pamćenje Kur'ana
  Preporuke za pamćenje Kur'anaThe post Preporuke za pamćenje Kur'ana appeared first on Menhedž.
  - 57 days ago 9 Jun 20, 8:03pm -
 • „Zaista je ovaj Kur'an uputa ka Putu koji je najispravniji“
  Tumačenje ajeta „Zaista je ovaj Kur'an uputa ka Putu koji je najispravniji“The post „Zaista je ovaj Kur'an uputa ka Putu koji je najispravniji“ appeared first on Menhedž.
  - 63 days ago 3 Jun 20, 1:22pm -
 • Kako se sačuvati nemorala? (primjer Jusufa a.s.)
  U ovom klipu šejh Jusuf Barčić nam objašnjava na primjeru Jusufa, alejhi selam, kako se musliman može sačuvati nemorala.The post Kako se sačuvati nemorala? (primjer Jusufa a.s.) appeared first on Menhedž.
  - 13 Jan 20, 7:57pm -
 • Najveće iskušenje Jusufa alejhisselam
  U ovom klipu šejh Jusuf Barčić, rahimehullah, komentariše ajete sure Jusuf u kojima Uzvišeni govori o jednom od najvećih iskušenja kojima je iskušao Svoga poslanika Jusufa, alejhi selam.The post Najveće iskušenje Jusufa alejhisselam appeared first on Menhedž.
  - 1 Jan 20, 2:42pm -
 • Sta će reći nevjernici kada im se približi Džehennem
  U ovom klipu šejh Jusuf Barčić komentariše ajete sure Eš-Šua’ra (Pjesnici) u kojima Uzvišeni opisuje govor nevjernika kada ugledaju za njih pripremljen Džehennem.The post Sta će reći nevjernici kada im se približi Džehennem appeared first on Menhedž.
  - 28 Dec 19, 7:06pm -
 • Blagodati sure Kehf (Veza izmedju sure Kehf i Dedžala)
  Kratak i poučan video o blagodatima sure Kehf i vezi izmedju sure Kehf i Dedžala. (Multisebil)The post Blagodati sure Kehf (Veza izmedju sure Kehf i Dedžala) appeared first on Menhedž.
  - 31 Oct 19, 7:43pm -
 • Komentar sure “El-Fatiha” od imama Sa'dija
  1 – U ime Allaha tj. otpočinjem svakim Allahovim imenom, zato što je riječ „ime“ (الإسم) jednina u obliku odredbenice, pa tako obuhvata sva lijepa imena Allaha. On je Bog Koji se obožava, Koji zaslužuje da samo On bude obožavan, zbog toga što On posjeduje svojstva božanstvenosti, a to su savršena svojstva Milostivog, Svemilosnog – to […]The post Komentar sure “El-Fatiha” od imama Sa'dija appeared first on Menhedž.
  - 14 Oct 19, 6:31pm -

Islam - islampress.net

 • Šta povećava nafaku?
  Amar BedakovićThe post Šta povećava nafaku? appeared first on Islam PRESS.
  - 2 days ago 3 Aug 20, 9:19am -
 • “Hadždž je Arefat“
  Na dan Arefata je objavljeno: “Danas sam vam vjeru vašu usavršio, i blagodat svoju prema vama upotpunio, i zadovoljan sam da vam islam bude vjera”. Deveti dan mjeseca zul-hidždžeta naziva se Dan Arefata jer tada hadžije izvršavaju obavezni sastavni dio hadždža – boravak na brdu Arefat. To stajanje mora se ostvariti, jer svi obredi hadždža […]The post “Hadždž je Arefat“ appeared first on Islam PRESS.
  - 6 days ago 30 Jul 20, 9:40pm -
 • Prilika koju ne bismo smjeli propustiti: Vrijednost posta Dana Arefata
  AKOSThe post Prilika koju ne bismo smjeli propustiti: Vrijednost posta Dana Arefata appeared first on Islam PRESS.
  - 7 days ago 29 Jul 20, 6:18am -
 • Ako je islam vjera ljubavi, zašto muslimani ubijaju životinje za Bajram?
  dr. Zakir NaikThe post Ako je islam vjera ljubavi, zašto muslimani ubijaju životinje za Bajram? appeared first on Islam PRESS.
  - 7 days ago 29 Jul 20, 6:15am -
 • Poziv na post u četvrtak
  N-UMThe post Poziv na post u četvrtak appeared first on Islam PRESS.
  - 8 days ago 28 Jul 20, 8:59am -
 • Onaj ko radi kakav posao pa ode da obavi namaz… (Foto)
  N-UMThe post Onaj ko radi kakav posao pa ode da obavi namaz… (Foto) appeared first on Islam PRESS.
  - 9 days ago 27 Jul 20, 11:12am -
 • “Gospodaru moj, daj da ja i neki potomci moji obavljamo molitvu”
  N-UMThe post “Gospodaru moj, daj da ja i neki potomci moji obavljamo molitvu” appeared first on Islam PRESS.
  - 14 days ago 22 Jul 20, 8:35am -
 • “Nikad nije propao ko je draga srca udjelio”
  Minela M.The post “Nikad nije propao ko je draga srca udjelio” appeared first on Islam PRESS.
  - 16 days ago 20 Jul 20, 9:38am -
 • Roditeljska dova
  Vrlo, vrlo je važno da uz kontinuirano činjenje dove, dajemo od sebe najbolje što možemo da djecu odgojimo na najljepši mogući način. Koristimo princip: zaveži devu, pa se osloni na Allaha. Kad damo sve od sebe što možemo da svoju djecu ispravno, koliko je to u našoj mogućnosti, usmjerimo onda neka nam dova koju upućujemo […]The post Roditeljska dova appeared first on Islam PRESS.
  - 19 days ago 17 Jul 20, 7:12am -
 • Udjeljuj i časti i kad imaš malo
  prof. Haris HećimovićThe post Udjeljuj i časti i kad imaš malo appeared first on Islam PRESS.
  - 22 days ago 14 Jul 20, 7:24am -

stazomislama.com

minber.ba

 • novoGodišnjica pogibije legendarnog heroja: Izet Nanić, krajiško srce puno Bosne
  Piše: Dževad Ponjević Bužim, uspavani vitez, podno plavog bosanskog neba, na obroncima ljute Krajine, vijekovima leži u pitomoj dolini čekajući da se probudi prvim sabahskim ezanima, prvim zrakama sunca, ali i prvim zovom majke Bosne ako je zatreba ponovo od dušmana braniti. Selame te ova nepregledna bužimska brda i doline. A tek ljudi, njegovi Bužimljani […]
  - 5 hours ago 5 Aug 20, 11:45am -
 • novoAlžir naredio postupno ponovno otvaranje džamija
  Alžirski predsjednik naredio je postupno ponovno otvaranje džamija prvi put od marta. Alžir još javlja o stotinama novih slučajeva zaraze koronavirusom dnevno, ali vlada tvrdi da se situacija stabilizirala. Predsjednik Abdelmadjid Tebboune naredio je vladi da razradi plan ponovnog otvranja džamija i plaža, navodi se u saopćenju pročitanom na državnoj televiziji. To će započeti s […]
  - 20 hours ago 4 Aug 20, 9:19pm -
 • novoMilanović odlikovao Miju Jelića optuženog za ratne zločine u BiH
  Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović večeras je na kninskoj tvrđavi priredio prijem za ratne zapovjednike i odlikovao umirovljene generale HV-a te četiri gardijske brigade HVO-a. Među odlikovanima je i Zlatan Mijo Jelić, kojeg je Tužilaštvo BiH još 2015.godine  optužilo za ratne zločine koji su dio udruženog zločinačkog poduhvata za koji je Haški tribunal izrekao pravosnažne presude […]
  - 20 hours ago 4 Aug 20, 9:17pm -
 • novoNajmanje 50 poginulih i više od 2.700 povrijeđenih u razornim eksplozijama
  Najmanje 50 osoba je poginulo, a 2.750 ih je povrijeđeno u razornim ekspolozijama u Bejrutu, potvrdio je ministar zdravlja Hamad Hassan, prenosi CNN: Među ubijenima je i političar Nazar Najarin, a mediji su ranije izvijestili da su povrijeđene kćerka i supruga libanskog premijera. Iz Svjetske zdravstvene organizacije su rekli da užurbano rade na tome da […]
  - 20 hours ago 4 Aug 20, 9:16pm -
 • Netanyahu: Mogućnost provedbe plana aneksije i dalje postoji
  Premijer Izraela Benjamin Netanyahu kazao je kako i dalje postoji mogućnost provedbe plana aneksije pojedinih dijelova Zapadne obale, prenosi Anadolu Agency (AA). “Plan aneksije nije uklonjen sa stola i još uvijek postoji mogućnost njegove provedbe”, rekao je Netanyahu na sastanku članova partije Likud, javio je list “Haaretz”. Dodao je kako je plan u Washingtonu i […]
  - 2 days ago 3 Aug 20, 7:40pm -
 • U rijeci Sani se utopili Omer Bosnić i njegov bratić
  U rijeci Sani u Sanskom Mostu danas je došlo do utapanja dvije osobe. Utopili su se 15-godišnji dječak i njegov amidža. Utopili su Omer Bosnić i njegov bratić Muhamed. Na lokalitetu Milina ada, u blizini sela Čaplje, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, danas su se na rijeci Sani oko 14 sati Utopili su se 15-godišnji dječak […]
  - 2 days ago 3 Aug 20, 7:39pm -
 • Ruski avioni bombardovali Idlib: Poginulo troje, ranjeno sedam civila
  Najmanje tri civila su poginula, a sedam je povrijeđeno u zračnom napadu ruskih snaga, saveznika režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, na Zonu deeskalacije sukoba Idlib, javlja Anadolu Agency (AA). Prema informacijama sirijske opozicije, ruski ratni avioni bombardovali su naseljena područja koja se nalaze unutar Zone deeskalacije sukoba u Idlibu. Iz izvora lokalne civilne zaštite “Bijele […]
  - 2 days ago 3 Aug 20, 7:37pm -
 • UAE pokrenuo prvu nuklearnu elektranu na Arapskom poluotoku
  Ujedinjeni Arapski Emirati su pokrenuli operacije u prvoj nuklearnoj elektrani na Arapskom poluotoku, potvrdio je princ Mohammed bin Zayed al-Nahyan putem Twittera. “Ponosno svjedočimo početku rada nuklearneelektrane Barakah u kojoj će se operacije odvijati po najvišim međunarodnim sigurnosnim standardima. Česitam svima na ostvarenju ovog historijskog uspjeha u energetskom sektoru”, poručio je princ. Nuklearna elektrana se […]
  - 2 days ago 3 Aug 20, 7:35pm -
 • Džaferović i Erdogan razgovarali o otvaranju bh. granica za državljane Turske
  Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u telefonskom razgovoru su čestitali jedan drugome Kurban bajram, uz uzajamne želje za prosperitetom obje države i njihovih naroda. Razmijenjene su informacije o pandemiji korona virusa u obje države i njenim posljedicama. Kako je saopćeno, predsjedavajući Džaferović je zahvalio za pomoć […]
  - 3 days ago 2 Aug 20, 8:12pm -
 • Komentar 17. hadisa: “Zaista je Allah propisao da se čini dobro prema svemu… “
  Ebu Ja’la Šeddad b. Eva, radijallahu anhu, prenosi da je Allahovog Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista je Allah propisao da se čini dobro prema svemu, pa kada ubijate ubijajte na najljepši način, kada koljete koljite na najljepši način i neka onaj koji to obavlja naoštri svoju oštricu kako bi olakšao žrtvi!” Bilježi Muslim […]
  - 4 days ago 1 Aug 20, 9:08pm -

divithana.com

 • Jedna po jedna
  Piše: Aida Krzić Bošnjakinja muslimanka ima se čime dičiti. Može se, i treba, dičiti bogobojaznošću, smjernošću, obrazovanjem, mudrošću, plemenitošću, dovitljivošću, ustrajnošću, umijećem da ukrasi i upotpuni svako djelo Bošnjaka muslimana – svojih, sinova, očeva, muževa, braće, kolega. Odgajala je Bošnjakinja muslimanka, i odgaja, kćeri i sinove kojima se može ponositi. Učila je i usavršavala se, ...
  - 95 days ago 2 May 20, 1:00pm -
 • Kakav je bio odnos ashaba prema Poslaniku, a.s.
  Ashabi su najbolji ljudi nakon vjerovjesnika i poslanika, najljepšeg su morala, najvećeg znanja i najčišćijih srca. I od njihove posebnosti i najvećih odlika jeste gledanje, slušanje ii druženje sa Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem. Kada bi im se obraćao, obarali bi svoje glave i pomno ga slušali kao da su im ptice bile na ...
  - 10 Apr 20, 8:43am -
 • Najveća dženaza u historiji
  Jedne noći, sultan Sulejman Kanuni probudio se u strahu od sna kojeg je sanjao. Pozvao je svog bliskog čuvara te mu naredio da pripremi njihove konje, jer će večeras izaći maskirani kako bi se lično osvjedočili u kakvom stanju narod živi. Ovo je bio i običaj sultana Sulejmana da izađe kao nepoznata osoba među ljude ...
  - 9 Apr 20, 10:10am -
 • Poslanici u izolaciji
  Tokom potopa, Nuh, as, bio je, zajedno sa skupinom vjernika, izoliran na lađi. Zbog suprotstavljanja mnogoboštvu, Ibrahim, a.s, bio je izoliran od svog naroda i vlastitog oca. Kada su ga, zbog zavisti, braća izdala, Jusuf, a.s., bio je izoliran u bunaru. Nakon što mu je oduzet imetak, evlad, ugled i zdravlje, Ejjub, a.s., bio je ...
  - 26 Mar 20, 5:16pm -
 • Čistoća i higijena, prvi korak u prevenciji zaraznih bolest
  Piše: mr. Osman Smajlović, prof. Zarazne bolesti i epidemije i u savremenom svijetu nemilice odnose ljudske živote. Mnogi su uzroci takvog satanja, ali sasvim je sigurno da prljavština i nehigijena imaju veliku ulogu u tome i otuda je neophodno ukazati na stav islama u pogledu čistoće i higijene kao najvažnijih faktora preventive. Islam i čistoća ...
  - 24 Mar 20, 6:11pm -
 • Hutba hafiza Osman-ef. Kalabića: Vjernika krase oprez, znanje i sabur
  Neka je zahvala Uzvišenom Allahu, swt, i neka je salawat i selam na našeg Plemenitog Poslanika Muhammeda, s.a.w.s, njegovu časnu porodicu i čestite ashabe. „Od Allaha je svaka blagodat koju uživate, a čim vas nevolja kakva zadesi, opet od Njega glasno pomoć tražite. I kad vam On poslije nevolju otkloni, neki od vas isti čas ...
  - 18 Mar 20, 5:01pm -
 • Obavljanje umre za druge osobe tokom boravka u Mekki za vrijeme hadža
  Pitanje: Esselamu alekum! Zanima da li za vrijeme boravka u Mekki tokom obavljanja hadža, možemo obaviti umru za svoje najmilije? Odgovor: Umra, za razliku od hadždža, može se obavljati tokom cijele godine i naše hadžije prilikom obavljanja hadža obave i umru. Zavisno do vrste hadždža kojeg obavljaju, naše hadžije umru obave prije (temettu’) ili poslije ...
  - 8 Mar 20, 7:55pm -
 • Šejma Mehić – Mahrama (Official Music Video 2020)

  - 22 Feb 20, 7:25pm -
 • Politička sloboda žene muslimanke
  Prenosi Katade da je Omer radijallahu anh jedne prilike izašao iz mesdžida sa svojim slugom pa su sreli na ulici staricu koja ih je poselamila. Omer radijallahu anh je uzvratio na selam, a starica je rekla: “O Omere, zapamtila sam vrijeme kada su te zvali Omerica, dok si se igrao na tržnici Ukaz. I od ...
  - 20 Feb 20, 12:07pm -
 • Kada je muž obavezan isplatiti mehr supruzi?
  Pitanje: Esselamu alejkum. Da li se vjenčani dar mehr može ženi isplatiti u cijelom iznosu a da to ne znači razvod braka? Negdje sam pročitala da muž treba isplatiti mehr ženi odmah ali neki smatraju da se to daje jedino u slučaju razvoda braka? Odgovor: Mehr je dug muža prema njegovoj supruzi. U osnovi, mehr ...
  - 18 Feb 20, 8:02pm -

akos.ba

 • novoČuvaj malehna djela koja nose veliku nagradu
  ALLAH JE SA MNOM Osim Allaha, Jedinog, niko drugi nije uz mene. Kada posrnem, Allah me podigne. Kada se razbolim, On me izliječi. Kada osiromašim, Allah me obogati. Kada zgriješim, Allah mi oprosti. Ljudski osjećaji su samo privid, puste riječi, i rijetko se možemo pouzdati u njih. Ne možemo se osloniti ni na koga, osimThe post Čuvaj malehna djela koja nose veliku nagradu appeared first on AKOS.
  - 9 hours ago 5 Aug 20, 8:07am -
 • Koja je količina, mjera i vrijeme za zikr?
  Svaki islamski propis ima količinu, mjeru i vrijeme izvršavanja, izuzev zikra Allaha Uzvišenog. Zikr Allaha Uzvišenog nije determiniran ni količinom ni vremenom. Kad god nam se ukaže prilika, u svakoj situaciji, u svako vrijeme i na svakom časnom mjestu zikr se može vršiti. Čak se ide dotle da se zikr toliko puno i neprekidno činiThe post Koja je količina, mjera i vrijeme za zikr? appeared first on AKOS.
  - 1 day ago 4 Aug 20, 11:04am -
 • Poslanik, s.a.v.s., podstiče na pažnju prema rodbini
  Poslanik islama, s.a.v.s., u brojnim je hadisima ukazao na potrebu izuzetne pažnje prema rodbini. Na koji stepen je to podigao najbolje će ilustrirati autentičan hadisi-kudsi koji prenosi Muslim, a u kojem se rodbinska krvna veze svrstava u nešto što je Allahu Uzvišenom blisko, pa čak se vezuje i za sami ‘Arš. U tom hadisu kojiThe post Poslanik, s.a.v.s., podstiče na pažnju prema rodbini appeared first on AKOS.
  - 1 day ago 4 Aug 20, 10:57am -
 • Da li ste znali ove zanimljivosti vezane za Kur'an
  Najduža sura u Kur’anu je El-Bekare, koja ima 286. ajeta. Najkraće sure u Kur’anu su: El-Asr, El-Kevser, i En-Nasr, koje imaju tri kratka ajeta, sura El-Kevser ima 37 harfova. Najduži ajet u Kur’anu je ajet o dugu u suri El-Bekare, 282, on sadrži više od 31 fraze. Najkraći ajet je Ha Mim (sura Fussilet, 1)The post Da li ste znali ove zanimljivosti vezane za Kur'an appeared first on AKOS.
  - 3 days ago 2 Aug 20, 8:53am -
 • Hadž – odlučnost u odbacivanju svih oblika ropstva
  Osnova liderstva je utjecaj i sposob­nost buđenja najboljeg u ljudima te njihova aktivacija na raznim životnim poljima. Mnogo je elemenata liderstva prisutnih u samim propisima islama i racionalno vrlo objašnjivih s obzirom na ciljeve islama koji streme očuvanju kako individualnog tako i kolektivnog razuma, života, vjere, potomstva i imet­ka. Hadždž je paradigma svih islamskih propisaThe post Hadž – odlučnost u odbacivanju svih oblika ropstva appeared first on AKOS.
  - 5 days ago 31 Jul 20, 9:25am -
 • Hadžera – pomen na ženu i majku koja je ispunila Božje naređenje Ibrahimu alejhi sselam
  – I dok su Ibrahim i Ismail temelje Hrama podizali, oni su molili: “Gospodaru naš, primi od nas, jer Ti, uistinu, sve čuješ i sve znaš!” (El-Bekare, 127) وَإِذْ يَرْفَعُ إِبْرَاهِيمُ الْقَوَاعِدَ مِنَ الْبَيْتِ وَإِسْمَاعِيلُ رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ (١٢٧) Hadždž. Veza sa onim što je bilo, sa onim što jeste iThe post Hadžera – pomen na ženu i majku koja je ispunila Božje naređenje Ibrahimu alejhi sselam appeared first on AKOS.
  - 5 days ago 31 Jul 20, 7:24am -
 • Vjerski značaj, smisao i svrha kurbana
  Sama riječ kurban, općenito, u širem smislu, znači žrtva i ono što se žrtvuje. U užem vjerskom smislu, uobičajenom kod naših i mnogih drugih muslimana u svijetu, označava živinče, koje se žrtvuje po propisima vjere, u danima Kurban bajrama. To žrtvovanje, odnosno prinošenje kurbana, ili, kako se kod nas popularno kaže: “klanje kurbana”, je, kakoThe post Vjerski značaj, smisao i svrha kurbana appeared first on AKOS.
  - 6 days ago 30 Jul 20, 12:08pm -
 • Da li se životinjama (mačkama ili psima) mogu davati kurbanske kosti ili ih treba zakopati?
  U redakciju portala Akos.ba došlo je pitanje da li je potrebno kosti od kurbana zakopavati. Uz ovo pitanje vežu se druga slična pitanja: da li se kosti od kurbana mogu davati psu,mačkama i sl. Na službenoj stranici IZ u BiH pronašli smo odgovor fetve-i-emina dr. Enesa Ljevakovića u kojem kratko kaže da je dozvoljeno davatiThe post Da li se životinjama (mačkama ili psima) mogu davati kurbanske kosti ili ih treba zakopati? appeared first on AKOS.
  - 6 days ago 30 Jul 20, 11:08am -
 • Šta povećava nafaku?
  Allah s.w.t.a. nam u Kur'anu daje odgovor šta povećava nafaku i Poslanik s.a.w.s. u hadisu. 1. Taqwa/bogobojaznost “A onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada.” (Kur’an, sura At-Talaq: 2-3) 2. Tevekul/oslonac na Allaha. “Onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. Allah će,The post Šta povećava nafaku? appeared first on AKOS.
  - 6 days ago 30 Jul 20, 11:04am -
 • Poslanikova a.s hutba na Dan Arefata prilikom Oprosnog hadža
  Allahov Poslanik Muhammed, alejhisselam, je održao znameniti govor na Arefatu, koji je njegova svojevrsna oporuka svim muslimanima. Podsjećamo da je Poslanik alejhisselam za vrijeme svog života jedanput obavio hadž i on se naziva Oprosni hadž. Evo njegove hutbe: “Hvala Allahu. Njemu se zahvaljujemo. Od Njega po­moć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od poroka iThe post Poslanikova a.s hutba na Dan Arefata prilikom Oprosnog hadža appeared first on AKOS.
  - 6 days ago 30 Jul 20, 6:58am -

iskra-islama.net

menhedz.com

 • novoZnaš li šta znači plemenitost?
  Plemenitost je karakterna osobina pod koju potpadaju mnoge vrline, razne vrste dobra i čestitosti, pa se tako za onog ko uradi nešto pohvalno kaže da je plemenit, ko pređe preko nečije greške naziva se plemenitim, ko savlada svoju srdžbu plemenit je i ko je pažljiv prema komšiji plemenit je.The post Znaš li šta znači plemenitost? appeared first on Menhedž.
  - 26 mins ago 5 Aug 20, 4:47pm -
 • Udaljavanje od beskorisnog govora
  Ako se može nešto reći jednom riječju, a izreknu se dvije, onda je ona druga beskorisna.The post Udaljavanje od beskorisnog govora appeared first on Menhedž.
  - 1 day ago 4 Aug 20, 5:00pm -
 • O vrijednosti šutnje
  Čovjek ne progovori ijednu riječ, a da uz njega nije melek koji piše i broji njegove riječi, pa ili u njegovu korist ili protiv njega, jer on mu je stalna pratnja i vodi računa o njemu.The post O vrijednosti šutnje appeared first on Menhedž.
  - 2 days ago 3 Aug 20, 5:44pm -
 • Znaš li šta je emanet?
  Emanet ima veliko mjesto u islamu, i on je pohvalna moralna osobina kojom treba da se okiti musliman, jer Uzvišeni kaže: I oni koji povjerene im emanete budu čuvali i obaveze svoje ispunjavali.1The post Znaš li šta je emanet? appeared first on Menhedž.
  - 3 days ago 2 Aug 20, 4:46pm -
 • Osman b. Affan, radijAllahu anhu, treći halifa, zun-nurejn
  Osman, radijAllahu anhu, je bio jako omiljen. On potiče iz najplemenitijeg roda. Bio je najbolji i najbogatiji trgovac. Svi su ga cijenili, voljeli i poštovali.The post Osman b. Affan, radijAllahu anhu, treći halifa, zun-nurejn appeared first on Menhedž.
  - 4 days ago 1 Aug 20, 7:59pm -

saff.ba

 • Dodikov prijatelj Hofer šokirao Austriju izjavom da je Kur’an opasniji od koronavirusa
  Lider austrijske desničarske Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Norbert Hofer iznio je skandalozne tvrdnje tokom antivladinih protesta, odnosno predizbornog skupa u Beču. On je u svom govoru kritizirao saveznu vladu i mjere protiv pandemije koronavirusa. No, vrhunac je bilo poređenje koje je šokiralo javnost, naročito muslimansku zajednicu u ovoj zemlji. “Ne bojim se koronavirusa. Korona nije […]
  - 46 days ago 20 Jun 20, 10:22am -
 • Preuzmite besplatnu mobilnu aplikaciju “Hisnul Muslim – Zaštita svakog muslimana”
  Hisnul Muslim – Zaštita svakog muslimana je aplikacija koja sadrži vjerodostojne dove sa arapskim i bosanskim prijevodom, kao i audio na arapskom i bosanskom. Dove su podijeljene u kategorije radi lakšeg odabira onih dova koje su nam potrebne u datom trenutku. Aplikacija također posjeduje i notifikacije za jutarnji i večernji zikr u skladu namazskih vremena […]
  - 21 Nov 17, 4:55pm -
 • Muderrisova hutba: Allah, dželle še'nuhu, zabranjuje nasilje, posebno zulum vladara
  Hatib: Nezim Halilović Muderris Tema današnje hutbe je Allah, dželle še'nuhu, zabranjuje nasilje (zulum). Zulum  je jedan od velikih grijeha, koji je prisutan u različitim oblicima, vremenu i prostoru, a svojstven je isključivo zlim pojedincima, grupama, pa i narodima. Zulum možemo podijeliti u tri vrste: 1. Prema Allahu, azze ve dželle, kroz širk (pripisivanje druga), što […]
  - 3 Mar 17, 8:27am -
 • Kratka priča za one koji žele lijegati i ustajati snažni i bezbrižni
  Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić Ova kratka priča može nam pomoći da učinimo velike promjene u našem životu.  Naime, jedan profesor je započeo svoje predavanje držeći u ruci čašu u kojoj je bilo malo vode. Podigao je čašu da je svi studenti vide, a zatim je upitao: ”Šta mislite kolika je težina ove čaše sa ovo […]
  - 24 Feb 17, 1:33pm -
 • Ja i moj babo
  Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić Kada sam imao 4 godine – moj babo je najbolji! Kada sam imao 6 godina – moj babo poznaje sve ljude. Kada sam imao 10 godina – moj babo je odličan, ali mu je narav teška. Kada sam imao 12 godina – moj babo je bio dobar kad sam ja bio […]
  - 23 Feb 17, 1:01pm -

Islam - novihorizonti.ba